Lezing Historisch Café

Donderdag 15 maart

Alkmaars Historisch Café over ridder Jan van Brederode

“Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode”. De ondertitel van het nieuwste boek van Utrechts hoogleraar Frits van Oostrom, “Nobel Streven”, spreekt boekdelen. De middeleeuwse Jan van Brederode leefde een veelbewogen leven. Van Oostrom beschrijft dat leven als een historisch detective. Donderdag 15 maart bespreekt hij het tijdens het volgende Historische Café, in het Alkmaarse stadhuis.

Vijftiende-eeuwse miniatuur van de Slag bij Azincourt (1415), waar ook Jan van Brederode vocht. Klein detail afbeelding Musée de l’armée, Parijs.
Vijftiende-eeuwse miniatuur van de Slag bij Azincourt (1415), waar ook Jan van Brederode vocht. Klein detail afbeelding Musée de l’armée, Parijs.

Zoektocht naar feiten
De gouden wieg van Jan van Brederode (1372-1415) stond in diens familiekasteel te Santpoort. Zijn veelbewogen leven bracht hem onder meer naar het grafelijk hof, het vijandige Friesland, het Ierse Sint Patricius’ vagevuur, een kartuizerklooster en uiteindelijk het slagveld bij Azincourt. Van Oostrom weet Van Brederodes handel en wandel tot in de verbluffende details tot leven te wekken in zijn boek. Tijdens de lezing zal hij daarop ingaan, en zijn zoektocht naar feiten en aanwijzingen over het leven van de ridder bespreken.

Praktisch aanvang & kaartverkoop
Kaarten voor 15 maart 2018 zijn enkel in de voorverkoop te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Let op: Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk – er is op deze lezing geen reductie van toepassing.
Locatie: Stadhuis-Prinsenzaal, Alkmaar, aanvang 20.00 uur.      


< Terug naar de vorige pagina

Catalogus

Vanaf 17 februari verschijnt ook de catalogus 'Ruysdael & Saenredam in Alkmaar' van Christi Klinkert. Verkrijgbaar in de Museumwinkel

Catalogus