Lezing Historisch Café

Donderdag 29 november

De stedenatlas van Jacob van Deventer

Op 29 november geeft stads- en architectuurhistoricus Reinout Rutte een lezing over de 16e eeuwse cartograaf Jacob van Deventer. Rutte publiceerde onlangs samen met Bram Vannieuwenhuyze de "Stedenatlas Jacob van Deventer" met daarin 226 stadsplattegronden uit 1545-1575. De lezing georganiseerd door het Alkmaars Historisch Café vindt plaats in het stadhuis van Alkmaar.

De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De plattegronden zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden. Ze laten duidelijk zien hoe de vroegere situatie nog steeds van invloed is op de ruimtelijke structuur van Nederlandse binnensteden. De kaarten zijn zo prachtige schakels tussen heden en verleden. Tijdens de lezing zal (onder voorbehoud) het nieuwe boek Historische Atlas van Alkmaar worden gepresenteerd, waarin ook de door Van Deventer vervaardigde plattegrond van Alkmaar is opgenomen.

Reinout Rutte is als stads- en architectuurhistoricus verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Samen met Bram Vannieuwenhuyze publiceerde hij onlangs de Stedenatlas Jacob van Deventer. 226 stadsplattegronden uit 1545-1575. Daarin zijn alle plattegronden voor het eerst samen gepubliceerd, met beschrijvende teksten.

Praktisch aanvang & kaartverkoop
Kaarten voor 29 november 2018 zijn enkel in de voorverkoop te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Let op: Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk – er is op deze lezing geen reductie van toepassing.

Locatie: Stadhuis-Prinsenzaal, Alkmaar
Tijd: 20.00 uur

< Terug naar de vorige pagina

Catalogus