Lezing Historisch Café

Dinsdag 24 april 2018

De geheimen van de Laurenskerk ontsluierd

Twee jaar lang onderzocht Karel Emmens met Jan van der Hoeve de bouwgeschiedenis van de Grote of Sint-Laurenskerk. Hun intensieve ´recherchewerk´ naar de bouwsporen vormt de basis van een publicatie die in het najaar verschijnt. Emmens illustreert in de lezing van 24 april deze interessante ontdekkingstocht die de geheimen van het gebouw onthullen.

Bouwchronologie
Tijdens de restauratie in de jaren negentig bracht archeologisch onderzoek funderingsresten aan het licht onder de vloer van de Laurenskerk. Dit bracht de geleidelijke groei van de kerk tot 1470 in beeld. Na de torenval van 1468 werd een nieuwe kerk gebouwd. Over de bouwchronologie van deze nog steeds aanwezige imposante kruisbasiliek bestaan verschillende inzich­ten. Volgens de ene onderzoeker zijn het koor en het dwarsschip eerst gebouwd en daarna het schip, volgens een ander was de volgorde precies andersom. Een derde theorie veronderstelt dat er juist om de resten van de oude kerk heen is gebouwd: bronnen spreken van ‘die scuiit’ (het schip) die in 1508 verbrandde.

Recente analyse
Het re­cente onderzoek van Emmens en Van der Hoeve sluit aan op ou­der onderzoek. Zij hebben muren en dakconstructies nauwkeurig geanalyseerd en alle bouwnaden en andere sporen in het kerk­gebouw in kaart gebracht. Houtmonsters leverden dateringen die nieuwe inzichten brachten. Samen met de aantekeningen uit de kerkmeestersrekeningen was een nauwkeurige reconstructie van het bouwproces mogelijk. De kerk gaf haar geheimen prijs.

Praktisch aanvang & kaartverkoop
Kaarten voor 24 april 2018 zijn enkel in de voorverkoop te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Let op: Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten € 7,50 per stuk – er is op deze lezing geen reductie van toepassing.

Locatie: Grote Kerk Alkmaar, start 20.00 uur.      


< Terug naar de vorige pagina

Catalogus

Vanaf 17 februari verschijnt ook de catalogus 'Ruysdael & Saenredam in Alkmaar' van Christi Klinkert. Verkrijgbaar in de Museumwinkel

Catalogus