Gallery talk volwassenen
Frederik de Houtman

18, 19 en 20 februari

In de voorjaarsvakantie worden op 18, 19 en 20 februari 'gallery talks' georganiseerd bij de tentoonstelling 'De Houtman, best fout man'. In de gallery talk kun je meepraten over de Gouden Eeuw en de rol van Frederik de Houtman tijdens zijn expedities naar Oost-Indië. De gallery talk wordt geleid door Loet Schledorn, samensteller van de tentoonstelling. Lijkt het je leuk, reserveer dan een plekje via onderstaand formulier; kosten entree museum.

De Houtman Abrolhos
Frederik de Houtman was vierhonderd jaar geleden, samen met zijn broer Cornelis betrokken bij de eerste expedities naar Oost-Indië. Bij een van zijn tochten bereikte hij de West-Australische kust en bracht een deel van een eilandengroep in kaart. Deze eilandengroep werd naar hem vernoemd: de Houtman Abrolhos. Frederik maakte deze tocht vier keer waarvan twee keer voor de VOC. In Azië bekleedde hij verschillende functies in het bestuur en hij was de eerste gouverneur van Ambon. Hij controleerde de naleving van de specerijenafspraak tussen de VOC en Ambon. Als dat niet goedschiks ging, dan gebeurde het kwaadschiks.

Smet op een heldenstatus
In 1880 werd ter ere van Frederik de Houtman en zijn broer een klein monument in geboortestad Gouda onthuld. Zij kregen hierdoor een heldenstatus. In Alkmaar, waar Frederik geruime tijd woonde en diverse bestuurlijke functies bekleedde, werd een straat naar hem vernoemd. Tegenwoordig zal een dergelijke eer hem niet snel meer toegekend worden, maar is zijn reputatie juist dubieus. Het museum wil graag weten hoe de bezoekers hier over denken.

Data
  • Dinsdag 18 februari
  • Woensdag 19 februari
  • Donderdag 20 februari

De gallery talk voor volwassen start om 15.00 uur (duur ca. 30-45 minuten afhankelijk van eventuele discussies/vragen). Reserveer alvast een plekje via onderstaand formulier / max. 15 personen / kosten entree museum.

Houtman, best fout man: nu te zien

aanmelden

Datum en tijd *