verdiepende expertlezingen
tentoonstelling Allart van Everdingen

november en december

Bij de tentoonstelling ‘Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschap’ organiseren wij een serie verdiepende lezingen. Allart van Everdingen staat vooral bekend om zijn schilderijen en tekeningen maar heeft ook een belangrijk oeuvre etsen nagelaten. In de expertlezingen komen de verschillende disciplines van zijn oeuvre aan bod.

The making of
We starten de reeks op donderdagavond 25 november met een lezing van de samensteller van de tentoonstelling, Christi Klinkert, conservator van Stedelijk Museum Alkmaar. In ‘The making of’ zal zij ingaan op het hele voortraject van de tentoonstelling: het onderzoek van de verschillende leden van ‘team Allart’, de reis door Noorwegen en Zweden in de voetsporen van Allart, en de samenwerking met de tentoonstellingsontwerpers.

Reinaert de vos
Op donderdagmiddag 2 december geven we het woord aan Marjan Pantjes, de jonge kunsthistorica die dankzij een beurs uit het Ekkartfonds van de Vereniging Rembrandt betrokken kon worden bij de voorbereiding van de tentoonstelling. Zij zal vertellen over de bijzondere prenten en ontwerpschetsen die Allart van Everdingen rond 1670 maakte bij de verhalen over Reinaert de vos.

Allarts brunailles
In de tentoonstelling ‘Het ruige landschap’ is een bijzonder, klein formaat boekje te zien uit het Rijksmuseum met daarin een serie zeer gedetailleerde zeegezichten en landschappen van Allart van Everdingen geschilderd in bruine olieverf (brunailles). Op dinsdag 14 december vertelt Ellis Dullaart, conservator oude Nederlandse kunst bij het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), over deze uitzonderlijke schilderingen

Allarts landschapsprenten
Op 19 december geven we het woord aan Erik Hinterding, conservator prentkunst van het Rijksmuseum. Hij zal de landschapsprenten van Allart van Everdingen bespreken – het tot voor kort minst bekende en minst onderzochte deel van zijn oeuvre.

Informatie & reserveren
U kunt via de afzonderlijke linken boven (blauw) een plek reserveren. Voor deze activiteit wordt om een coronatoegangsbewijs gevraagd (QR-code of negatieve testuitslag).