Alkmaars Historisch Café
Lezingenreeks

Voorjaar 2020

Het Alkmaars Historisch Café biedt dit voorjaar weer een gevarieerd lezingenprogramma. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers, maar hebben altijd raakvlakken met de geschiedenis van de regio Alkmaar. Op donderdag 28 mei geeft Kees van der Geer, samensteller van de tentoonstelling 'Collectie Paul Rijkens. Wiegman, De Smet, Sluijters' een lezing.

Hieronder het programma van februari t/m maart:

Donderdag 20 februari

Het culturele netwerk van Jan van Scorel - door Gaila Jehoel
Locatie: Bibliotheek Alkmaar centrum, 20.00 uur

Dinsdag 31 maart
Historische kleding in de zestiende & zeventiende eeuw -
door Martine Teunissen
Locatie: Bibliotheek Alkmaar centrum, 20.00 uur

Donderdag 23 april
75 jaar vrijheid -
door Jan Brokken
Locatie: Stadhuis Alkmaar, 20.00 uur

Donderdag 28 mei
De Collectie Paul Rijkens -
door Kees van der Geer
Paul Rijkens, de grote man achter Unilever, bracht een geweldige collectie eigentijdse kunst bij elkaar. Hij begon te verzamelen tijdens de hoogtijdagen van de Bergense School (1914-1925). In zijn verzameling bevonden zich werken van kunstenaars als Jan Sluijters, Leo Gestel en Matthieu Wiegman, maar ook van Belgische kunstenaars die naar Nederland waren uitgeweken, zoals Gustave De Smet en Constant Permeke. De verzameling van Rijkens viel na zijn dood in 1965 uiteen. Na jarenlang speurwerk is kunsthistoricus Kees van der Geer erin geslaagd de uitgebreide collectie van zo’n vijfhonderd schilderijen en driehonderd etsen die Rijkens bezat te reconstrueren. Een selectie uit de Collectie Paul Rijkens is tussen 22 februari en 30 augustus te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Kees van der Geer, gastconservator bij de tentoonstelling, vertelt tijdens deze lezing over de door hem gereconstrueerde kunstverzameling van topindustrieel, zakendiplomaat en mecenas Paul Rijkens.
Locatie: Stedelijk Museum Alkmaar, 20.00 uur


Prijs € 7,50 (reductieprijs € 5,00 voor abonnees/leden/vrienden AHC. Er is geen reductieprijs bij de lezing van 23 april).

Kaarten zijn te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via 072 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij u aan om uw ticket van tevoren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.