Alkmaar Ontzet
Gratis openstelling voor 4 tot 104 jarigen

8 oktober 2019

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wil je weten wie Trijn Rembrands was? Kom dan op 8 oktober naar het Canadaplein en neem een kijkje in Stedelijk Museum Alkmaar. De Spaanse soldaat treedt op, je kunt je eigen wapenschild of geuzenpenning ontwerpen en samen met je vader, moeder, opa of oma met leuke opdrachtkaarten het museum bezoeken.

In de maand oktober mogen scholen gratis de ‘Victorie’ bezoeken en ontvangen een speurtocht door de tentoonstelling.

De Spaanse soldaat
Er zwerft een eenzame figuur door de catacomben van Stedelijk Museum Alkmaar. Het valt niet mee om hem te zien te krijgen, laat staan te spreken. Maar als het lukt is dat een indrukwekkende ontmoeting. Na de nodige aarzeling vertelt hij dat hij Angelo Álvaro de Arbizo heet. Inderdaad een Spaanse naam. Maar hij ziet er ook heel Spaans uit. Precies als de soldaten op de schilderijen in het museum, over de 80-jarige oorlog. Hij vertelt over hoe het was om als Spaans soldaat met Alva mee naar de Lage Landen te komen. Over zijn angsten, zijn verbazing over mensen en gewoonten en over die ene traumatische gebeurtenis, waardoor hij hier nu weer rondloopt. Een verhaal met een andere kijk op de geschiedenis. De 80-jarige oorlog door Spaanse ogen.

De Spaanse soldaat vertelt over zijn ontberingen tijdens het Beleg op Alkmaar / Fotografie Mike Bink

Museumcafé
Moe van het slenteren door de stad, kom dan lekker koffie drinken in ons Museumcafé. Speciaal voor vandaag bij de koffie een Victorie-lekkernij! Voor de kinderen hebben wij ranja of een kindercappuccino: een warme chocolademelk met een heerlijke schuimkraag. Of neem een lekker biertje of goed glas wijn met een borrelplankje.

Kleur je eigen wapenschild
In de foyer kunnen kinderen een eigen wapenschild ontwerpen of een Geuzenpenning maken. Voor het wapenschild hebben alle kleuren die je gebruikt een speciale betekenis. Zo staat blauw voor ‘eerlijkheid’ en ‘koninklijk’, en gebruik je geel of goud, dan staat dit voor ‘wijsheid’ en ‘rijkdom’. In de Victorie-zaal kun je inspiratie opdoen.

In het kort:

  • Alkmaar Ontzet op dinsdag 8 oktober 2019
  • Gratis open van 11.00 tot 17.00 uur
  • Optreden Spaanse soldaat om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur (start in de foyer)
  • Kleur je eigen wapenschild of geuzenpenning (hele dag, foyer)
  • Opdrachtkaarten voor het hele gezin (hele dag, hele museum)
  • Koffie of lunch in het museumcafé (hele dag)