Vooronderzoek: toeschrijving aan Saenredam of een andere schilder?

16 oktober 2017

Op maandag werd het grote schilderij van Pieter Saenredam vanuit de Gouden Eeuwzaal naar de foyer van Stedelijk Museum Alkmaar gebracht. Daar, in helder daglicht, hebben conservator Christi Klinkert en restaurator Martin Bijl het bestudeerd. Er wordt al namelijk meer dan een eeuw gesteggeld over de toeschrijving aan Saenredam.

Handschrift van Saenredam
Christi doet momenteel onderzoek naar het schilderij. Dat het kunstwerk door deze grote meester is opgezet staat vast, maar of hij het ook afmaakte niet. Werkte er nog een andere schilder aan na Saenredams dood? En zo ja, wie dan? Christi en Martin proberen nu in kaart te brengen op welke delen van het schilderij de penseelstreek anders is dan het ‘handschrift’ van Saenredam.
Onlangs werden er op zaal al een infraroodopnames van het schilderij gemaakt. Met infraroodreflectografie (IRR) is het mogelijk om door verflagen heen te kijken en zo onderliggende lagen te zien.

Uitkomst in tentoonstelling
Benieuwd naar de uitkomst? De resultaten zijn vanaf 16 februari 2018 te zien in de tentoonstelling Ruysdael en Saenredam. Meesterwerken van de Grote Kerk, en te lezen in de bijbehorende publicatie.