Victorie!

< Nieuwsoverzicht

Alkmaar Ontzet in Stedelijk Museum Alkmaar

19 september 2017

Weet u niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wilt u weten wie Trijn Rembrands was? Kom dan op 7 oktober naar het Canadaplein en neem een kijkje in Stedelijk Museum Alkmaar. Beleef hier de zeven zenuwslopende weken van het Beleg van Alkmaar, luister naar de spannende verhalen van de Spaanse soldaat en zing mee met de geuzen van ‘Vive les Gueux’. Een feestelijke dag met gratis toegang voor 4 tot 104 jarigen!

De Spaanse soldaat
Er zwerft een eenzame figuur door de catacomben van het museum. Het valt niet mee om hem te zien te krijgen, laat staan te spreken. Maar als het lukt is dat een indrukwekkende ontmoeting. Na de nodige aarzeling vertelt hij dat hij Angelo Álvaro de Arbizo heet. Hij vertelt over hoe het was om als Spaans soldaat met Alva mee naar de Lage Landen te komen. Over zijn angsten, zijn verbazing over mensen en gewoonten en over die ene traumatische gebeurtenis, waardoor hij hier nu weer rondloopt. Een verhaal met een andere kijk op de geschiedenis. De 80-jarige oorlog door Spaanse ogen.

Vive les Gueux
Muziek mag op deze feestelijke dag niet ontbreken en wordt verzorgd door ‘Vive les Gueux’. De geuzengroep zwerft door het museum met trommels en vlaggen en zingt te pas en te onpas geuzenliederen. Daarbij laten de mannen geen moment verloren gaan om het publiek te laten weten dat ze onverschrokken hebben gestreden tegen de vermaledijde Spanjool.

Peuter- en kleuterfestijn
Het museum doet ook mee aan het leuke peuter- en kleuterfestijn op het Doelenveld. Maak je eigen vaandelkleurplaat, lever deze in bij het museum en ontvang een klein prijsje. De drie mooiste kleurplaten krijgen een gezinsticket voor het museum.

Het museum is open van 11 tot 17 uur / optreden Spaanse soldaat is om 11, 13 en 16 uur / optreden Vive les Gueux van 11 tot 15 uur / peuter- kleuterfestijn van 11 tot 16 uur (Doelenveld)

Adres: Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar