Collectie online

< Nieuwsoverzicht

Van Caesar tot Charley
Collectie Stedelijk Museum Alkmaar online

22 juni 2017

Vanaf nu is de complete collectie van Stedelijk Museum Alkmaar, ruim 12.000 objecten, online te bekijken. Verborgen schatten uit het museumdepot zijn zo op elk gewenst moment tot in detail te bewonderen. Via een eenvoudige en voor het publiek gebruiksvriendelijke zoekfunctie blader je door bijna 150 jaar verzamelen.

Kleinste object
In de collectie online is heel veel te zien. Van het onlangs gerestaureerde schuttersstuk van Caesar van Everdingen tot de priemende ogen van Charley Toorop. Niet alles wat op de website te zien is wordt ook daadwerkelijk getoond in het museum. Door de collectie online te ontsluiten wordt deze rijkdom met een eenvoudige klik bereikbaar gemaakt voor iedereen. Of u nu kunstliefhebber bent of de collectie raadpleegt voor onderzoek of educatieve doeleinden.

De digitale collectie maakt gebruikt van de museale registratie van de objecten in Adlib. Samen met de collectiespecialisten van het museum is gekeken hoe de beeldbank zo handig mogelijk doorzocht kan worden en welke gegevens interessant zijn om te tonen. De collectie online is gerealiseerd in samenwerking met Picturae Nederland en Raadhuis creative agency.

Bijna 150 jaar verzamelen
Van oorsprong kwam Stedelijk Museum Alkmaar voort uit een verzameling historische voorwerpen en schilderijen die een directe relatie hadden met de stad Alkmaar. Het merendeel hiervan was historisch bezit van plaatselijke gebouwen, organisaties en particulieren. Groei van de verzameling maakte de oprichting van een museum in 1875 noodzakelijk. Sindsdien hebben schenkingen, langdurig bruiklenen en aankopen de verzameling uitgebreid en gemaakt tot de gevarieerde, kwalitatief hoogstaande museumcollectie die zij nu is. Met daarin de rijke cultuurhistorie van Alkmaar, meesterwerken uit de 16e en 17e eeuw en een toonaangevende collectie Bergense School.


De collectie is via de website https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/collectie door te bladeren. Via de Facebookpagina van het museum is een kennismaking gestart met de collectie online https://www.facebook.com/stedelijkmuseumalkmaar/