Nieuwe aanwinst

Stedelijk Museum Alkmaar verwerft uniek portret uit collectie Kamerbeek

14 juni 2017

Stedelijk Museum Alkmaar heeft afgelopen maandag een bijzondere tekening aangekocht tijdens de veiling van de particuliere collectie Kamerbeek bij Christie's in Amsterdam. Het betreft een portret van Piet Boendermaker getekend door Leo Gestel in 1917. Op de achterzijde van de tekening schreef Gestel: "De groote schilderijenverzamelaar Piet Boendermaker aan zijn laatste glas bier, vóór het oorlogsbier".Het werk is een belangrijke aanwinst voor het museum.

Stedelijk Museum Alkmaar bezit een sterke en onderscheidende collectie werken Bergense School, waartoe ook een groot deel van het oeuvre van Leo Gestel wordt gerekend. De veelzijdige kunstenaar had een nauwe band met mecenas van de Bergense School Piet Boendermaker. Het is geen officieel portret dat Gestel maakte, maar een vlotte, bijna cartooneske tekening, ontstaan tijdens een onmiskenbaar gezellig samenzijn. De warme banden tussen de verzamelaar en kunstenaar/adviseur worden hiermee concreet. Dergelijke getuigenissen uit het verleden zijn zeer zeldzaam.

De kersverse aanwinst is vanaf 4 juli voor publiek te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.

(Piet Boendermaker met bierglas, 7 augustus 1917, aquarel en krijt, 78 x 69 cm)

Leo Gestel en Piet Boendermaker
De kunstenaar Leo Gestel en de verzamelaar Piet Boendermaker hebben elkaar voor 1910 ontmoet, waarschijnlijk door een introductie van de Amsterdamse arts J.F.S Esser die zelf een verwoed verzamelaar was. Boendermaker, die kort na de eeuwwende was begonnen met het verzamelen van kunst werd een vaste bezoeker van Gestels Amsterdamse atelier op de tweede Jan Steenstraat. In 1910 besloot Boendermaker zich volledig te gaan toeleggen op de kunst, waarbij Gestel hem veelal van adviezen voorzag: Mee door hem heb ik leeren zien, vertelde Boendermaker later, telkens nam hij mij mee naar de ateliers van zijn confraters. Het was vermoedelijk ook Gestel die Boendermaker op Bergen attendeerde. Op 10 oktober 1917 kocht de verzamelaar Huize De Klomp, waar hij een kunstzaal bij liet bouwen voor zijn gestaag groeiende collectie. Van de verhuizing en ook van andere evenementen in het leven van Boendermaker maakte Gestel trefzekere en vaak grappige tekeningen. Het blad met het portret van Piet Boendermaker geeft de verhoudingen tussen de beide mannen goed weer, Boendermaker zit ontspannen onderuit gezakt en proost met zijn laatste vooroorlogse biertje. De vriendschappelijke verhouding tussen de mecenas en de kunstenaar zou overigens omstreeks 1925 aanzienlijk bekoelen door de buitenechtelijke verhouding van Gestel met de dochter van Boendermaker.

Stedelijk Museum Alkmaar en Bergense School
Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is één van de oudste musea van Nederland. Het recent vernieuwde museum presenteert naast tijdelijke tentoonstellingen een hoogwaardige collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. Stedelijk Museum Alkmaar heeft een sterke en onderscheidende collectie Bergense School. Deze verzameling toont een dwarsdoorsnede van het Noord-Hollands expressionisme van 1900 tot 1955. Oeuvres van kunstenaars als Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot, Piet en Matthieu Wiegman en Charley Toorop zijn goed vertegenwoordigd.

Bergense School