Activiteiten 'Vleiend penseel'

< Nieuwsoverzicht

Tentoonstelling ‘Vleiend penseel’: rondleidingen, lezingen en meer

11 oktober 2016

Momenteel is in Stedelijk Museum Alkmaar een prachtige tentoonstelling te zien over de 17e eeuwse schilder Caesar van Everdingen. Rondom de tentoonstelling ‘Vleiend penseel’ - die tot en met 22 januari loopt- worden diverse activiteiten aangeboden. Van een gratis inlooprondleiding op zondagmiddag, een maandelijkse rondleiding door de samensteller, vrijdagavond gallery talks, expertlezingen tot een combi-bezoek met de Grote Kerk. Op de website van het museum is het volledige programma te lezen.

Gratis rondleidingen
Op donderdag 13 oktober, 17 november, 22 december en 19 januari geeft samensteller en conservator Christi Klinkert om 14.00 uur een inlooprondleiding door de tentoonstelling. Als geen ander kan zij vertellen over het oeuvre, de schilder en de restauraties. Daarnaast vindt wekelijks op vrijdagmiddag om 17.30 uur een korte ‘gallery talk’ plaats in de tentoonstellingszaal waarbij een aantal werken van Caesar van Everdingen worden uitgelicht.
In de korte schoolvakanties zijn er rondleidingen en workshops voor gezinnen met kinderen.

Multimediatour
Op eigen gelegenheid Caesar van Everdingen ontdekken kan bij uitstek met de gratis multimediatour die u bij binnenkomst wordt aangeboden. Diverse deskundigen (bijvoorbeeld een kunstverzamelaar, een kunsthandelaar of een regisseur) vertellen over een favoriet werk. In de tour zijn ook liedjes opgenomen van kunstenaar/muzikant/instrumentenbouwer Harm Goslink Kuiper. Op vrolijke toon brengt hij een aantal schilderijen tot leven - leerzaam en leuk voor alle leeftijden!

Kijken in de kerk
De orgelluiken in de Grote Kerk zijn op drie momenten te bezichtigen, namelijk in de periode van 18 t/m 26 oktober, 8 t/m 15 november en van 6 t/m 15 december. In deze perioden kunt u elk heel of half uur met een entreekaart van het museum gratis de kerk bezoeken. Tijdens deze perioden zijn er ook gratis gecombineerde inlooprondleidingen op donderdag en zondag.

Expertlezingen
In samenwerking met o.a. Alkmaar Historisch Café worden er expertlezingen gehouden over historische juwelen, restauraties en textiel, met onder andere Martijn Akkerman. De lezingen vinden plaats op 27 oktober en 20 en 27 november. Opgave voor de lezing van Alkmaar Historisch Café vindt plaats bij Bibliotheek Kennemerwaard.

Textielcreaties van Edwin Oudshoorn
De Nederlandse modeontwerper Edwin Oudshoorn, bekend om zijn rijke stoffen en historisch geïnspireerde couture, brengt een ode aan Caesar van Everdingen. Op subtiele wijze geeft hij in de tentoonstelling een eigentijdse vertaling van de meesterlijke stofuitdrukking waar Caesar van Everdingen faam mee verwierf.

Over Van Everdingen
Caesar van Everdingen zette met zijn ‘vleiend penseel’ als geen ander fluweelzachte, harige en glanzende stoffen op het doek en schilderde imposante historiestukken en schuttersportretten. NRC Handelsblad gaf de tentoonstelling vorige week vier van de vijf sterren: “De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van Van Everdingens veelzijdige thematiek: van portretten tot allegorieën, van mythologische voorstellingen tot historische scènes. Met zijn kenmerkende, zorgvuldige penseelstreek schildert hij zowel de details van stoffen en voorwerpen tot in de finesses als zijn statige figuren -vaak sensuele, goeddeels naakte vrouwen met kogelronde borsten. Opvallend is de inventiviteit waarmee Van Everdingen bruggen slaat naar de beschouwer.”

Tentoonstelling