Lezing Alkmaars Historisch Café

Presentator Hans Goedkoop geeft lezing in Alkmaars Historisch Café

10 maart 2016

Het Alkmaars Historisch Café presenteert op dinsdagavond 22 maart aanstaande de lezing ‘De IJzeren Eeuw: begin van het moderne Nederland’ door Hans Goedkoop. De lezing vindt plaats in de Prinsenzaal van het Stadhuis in Alkmaar en start om 20 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via bibliotheek Kennemerwaard.

Televisieserie De IJzeren Eeuw
Anders dan de zeventiende-eeuwse Gouden Eeuw, heeft de negentiende eeuw in ons land geen pakkende roepnaam. Toch ligt er een naam erg voor de hand: ‘De IJzeren Eeuw’. Vorig jaar wierp Hans Goedkoop als presentator van de gelijknamige televisieserie een frisse blik op de negentiende eeuw die al te lang is afgedaan als saai en burgerlijk. Hij richtte het oog juist op de indrukwekkende vernieuwingen die deze eeuw in Nederland heeft gebracht. Denk maar aan de aanleg van vaar- en spoorwegen zoals het Noordhollands Kanaal, maar ook de opkomst van de industrie, de groei van wereldhaven Rotterdam, de uitbouw van de liberale vrijhandel- en van de staatsbemoeienis om die weer in te perken, de bloei van de wetenschap die vijf Nobelprijzen opleverde, de komst van de monarchie en van een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige.

Innovatie en versnelling
De serie ‘De IJzeren Eeuw’ liet het begin zien van een tijdperk van onophoudelijke innovatie en versnelling, het begin van ons moderne Nederland, en daar zal Goedkoop in zijn lezing op aanhaken. Nam de televisieserie tien uur om greep te krijgen op een hele eeuw, in zijn lezing zal de presentator het in minder dan een uur proberen. Alkmaar en omgeving zal niet worden vergeten en aan de lezing zal Goedkoop ook nog een moraal voor onze wereld van nu vastknopen.

In het kort
De lezing op dinsdag 22 maart 2016 begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Prinsenzaal van het Alkmaarse stadhuis, Langestraat 97. De toegangsprijs is € 7,50. Abonnees/leden/vrienden van de deelnemende organisaties van het Alkmaars Historisch Café krijgen € 2,- korting. U kunt uw tickets van tevoren reserveren in één van de vestigingen van bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bel met 072 515 66 44.