CuratorLab
Herschrijf de collectie

CuratorLab is een lijn binnen het educatief aanbod van Stedelijk Museum Alkmaar gericht op jongerenparticipatie. Wij vragen leerlingen om onze vaste collectie meerstemmig te maken.

Niveau bovenbouw vmbo, havo & vwo
Duur vmbo 360 minuten
havo & vwo 90 minuten 
Groepsgrootte maximaal 30 leerlingen
Kosten 150 en 120 euro 

Herschrijf de collectie

Met CuratorLab willen we onze collectie toegankelijker maken voor jongeren. Dat willen we doen door onze collectie samen met de doelgroep te herschrijven. Dit keer niet vanuit een (kunst-) historische benadering maar vanuit de ogen van jongeren zelf, die in de schoenen stappen van curatoren.

CuratorLab vmbo

Leerlingen gaan op zoek naar missende perspectieven in de collectie van het museum en koppelen daarbij heden aan verleden. Met coaches ontwikkelen ze vervolgens een creatief product om lacunes in het narratief op te vullen.Het programma bestaat uit een intensief traject met opeenvolgende activiteiten die worden begeleid door professionals. 

Het start in de klas met een les waarin het project en het activiteitenprogramma worden toegelicht door de projectleider. Leerlingen maken kennis met het museum en de collectie. Ze ontdekken dat het museum verhalen vertelt over hun regio en geschiedenis. Ze ontdekken ook dat daarbij niet alle verhalen worden verteld. 

In een tweede bijeenkomst gaan leerlingen naar het museum toe. Onder begeleiding van ervaren museumdocenten gaan ze in gesprek over en naar aanleiding van schilderen en objecten. 

Op school gaan zij de derde & vierde bijeenkomst met hun coach aan de slag met een idee voor een interventie voor in het museum. Ze werken toe naar een prototype en pitch voor in het museum waarin ze hun interventie in woord en beeld toelichten. 

De beste pitch van het schooljaar wordt aan het eind van het schooljaar door een jury uitgekozen en uitgevoerd in het museum.

CuratorLab havo & vwo

CuratorLab is een vlogworkshop waarbij jongeren worden uitgenodigd om één object of schilderij te adopteren. In samenwerking met de vakdocent wordt bepaald op basis waarvan ze het collectiestuk selecteren. Over dit werk maken jongeren een korte vlog.

Voorbereiding op school
Bekijk de introductiefilm van CuratorLab van Quinten Pool en de voorbeeldvlogs van influencer en fashionista Florien Ferdinandus, acteur Sia Cyrroes en historici Hannah en Roos op het YouTube kanaal van het museum.

 

Meer informatie of reserveren?

Vul het reserveringsformulier onderaan deze pagina in of stuur een mail naar onderwijs@museumalkmaar.nl of bekijk de website van curatorlab op www.curatorlab.nlReserveren: Herschrijf de collectie

Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen,
boven de 6 jaar: 1 begeleider op 10 leerlingen


Betaalwijze:

   Kassa/pin
   Factuur
   Cultuurkaart