Weids!
Het Noord-Hollandse landschap verbeeld

28 november 2020 t/m 28 februari 2021

plan uw bezoek


Weidse uitzichten vanaf de hoge duinen, de wind die wolkenluchten over het weiland jaagt, grazende koeien langs de sloot met molens aan de einder, de oudste polders ter wereld: het Noord-Hollandse landschap heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd.
Van 28 november 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling 'Weids!' een ode aan het Noord-Hollandse landschap.

Noord-Hollands landschap
De expositie laat zien hoe kunstenaars van de 16de tot in de 20ste eeuw de typische kenmerken van het Noord-Hollandse landschap met zijn polders, dijken en duinen hebben vastgelegd. Met een uitgelezen selectie werken uit de collecties van Stedelijk Museum Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan de bezoeker ervaren hoe kunstenaars de schoonheid van het landschap op eigen wijze hebben geïnterpreteerd: van Claes van der Heck tot Edgar Fernhout, van Hendrick Vroom tot Joost Swarte.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Stedelijk Museum Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en wordt georganiseerd in het kader van het themajaar Ode aan het landschap.

Grote + kleine zaal / 28 november 2020 t/m 28 februari 2021


Afbeelding geheel boven: George ten Berge, Gezicht op de duinen bij Bergen, 1856 | Afbeelding boven: Arnout Colnot, Molens bij Alkmaar, 1930


2021 | Ode aan het landschap


Van 1 mei t/m 22 augustus 2021 organiseert Stedelijk Museum Alkmaar een overzichtstentoonstelling over kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006). De expositie ' Rudi van de Wint, het landschap als kunstwerk' biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan. Van conceptueel werk, tot schilderijen, van sculptuur naar gesamtkunstwerk om vervolgens het magnum opus van Van de Wint voor het publiek te introduceren: De Nollen, het landschap als kunstwerk.

Vanaf 18 september 2021 tonen wij het oeuvre van landschapsschilder Allart van Everdingen (1621-1675), een van de belangrijkste landschapsschilders in de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden.


gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families