Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

19 februari t/m 12 juni 2022

plan uw bezoek

Voorjaar 2022 krijgen de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1946). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School.

De invloed op de 'jonge garde'
In de tentoonstelling is een selectie originele werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier opgenomen, die in het eerste decennium van de twintigste eeuw ook daadwerkelijk gezien en bestudeerd werden door de ‘jonge garde’ van de Bergense School. Stedelijk Museum Alkmaar combineert de werken van de drie grote meesters met de oeuvres van Bergense School kunstenaars van het eerste uur: Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen, Else Berg, Mommie Schwarz, Dirk Filarski en de broers Wiegman. De tentoonstelling laat hiermee een nieuw en genuanceerd beeld zien van het ontstaan van het expressionisme in Nederland. Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School is daarmee een waardevolle aanvulling op de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Gerrit Willem van Blaaderen, Aan de Seine bij Samois, 1908, olieverf op doek, 100 x 120 cm | particuliere collectie

Vincent van Gogh, Bloeiende Paardenkastanje, Parijs, mei-juli 1887, olieverf op doek, 45,8 x 46,5cm | Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus samengesteld door Marjan van Heteren, conservator Stedelijk Museum Alkmaar en prof. dr. Chris Stolwijk, directeur van onze samenwerkingspartner RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Met bijdragen van drs. Maaike Rikhof en drs. Anita Hopmans (RKD).

Paul Cézanne, Bouteilles et pêches, 1890, olieverf op doek, 50 x 52 cm | Stedelijk Museum Amsterdam

Activiteiten en educatie
Gedurende de tentoonstelling zijn er diverse activiteiten. Van een gratis inlooprondleiding op zondagmiddag tot verschillende expertlezingen, influencer-gallery talks en rondleidingen door de samensteller. In de schoolvakanties kunnen gezinnen met kinderen meedoen aan kunstworkshops. Voor het primair en voortgezet onderwijs is bij de tentoonstelling een speciaal programma samengesteld.

Over de samensteller
Sinds 2015 is Marjan van Heteren bij Stedelijk Museum Alkmaar werkzaam. Zij richtte een vaste presentatie over de Bergense school in (2016) en maakte spraakmakende tentoonstellingen, waaronder Mysterie Mondriaan (2018-2019) en De Toorop Dynastie (2019-2020). Momenteel is Marjan van Heteren volop bezig met de laatste voorbereidingen van de tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier en de Bergense School, die vanaf 19 februari 2022 te zien is in Stedelijk Museum Alkmaar. Dankzij het ‘Conservatoren Stipendium’ van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft zij een jaar lang wetenschappelijk onderzoek kunnen doen naar de invloed van de meesterwerken van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier op de Bergense School. Marjan studeerde Fine Arts aan de Hoge School voor de Kunsten van Amsterdam en haalde haar Doctorandus Art History, Criticism and Conservation aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Van haar hand verschenen talloze publicaties over negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse beeldende kunst.

VERWACHT | 19 februari t/m 12 juni 2022
Tentoonstelling 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School'

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van