Tentoonstelling verwacht

Februari - juni 2018

Ruysdael en Saenredam in Alkmaar. Meesterwerken van de Grote Kerk

In 2018 wordt in Alkmaar het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk groots gevierd. Vele organisaties dragen bij met activiteiten die bij hun signatuur en expertise passen. Stedelijk Museum Alkmaar geeft de feestelijke aftrap van het jubileumjaar met een tentoonstelling van gezichten op de Grote Kerk, waarin Alkmaarse schilderijen en tekeningen van twee befaamde oude meesters worden gecombineerd met nieuw werk van twee hedendaagse Nederlandse topfotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts.

De Alkmaarse Grote Kerk is gedurende zijn bestaan vele malen door kunstenaars geportretteerd. Onder hen waren twee bekende en gevierde schilders uit de Gouden Eeuw. Pieter Saenredam schilderde en tekende het interieur van de kerk zeker 11 keer, Salomon van Ruysdael schilderde 14 gezichten op de Grote Kerk van buitenaf. De Alkmaarse museumcollectie bevat van elk van deze grootmeesters een cruciaal werk: Pieter Saenredams’ monumentale 'Interieur van de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar' uit 1665 en de recente aanwinst, Salomon van Ruysdaels 'Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden' uit 1644.

Pieter Jansz Saenredam, Interieur van de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar, ca. 1665, coll. Stedelijk Museum Alkmaar
De kerkschilder Pieter Saenredam (1597-1665) bezocht Alkmaar verscheidene keren. In 1616 maakte hij een aantal perspectieftekeningen in de Grote of Sint Laurenskerk. In zijn atelier werkte hij die schetsen enkele jaren later uit tot dit omvangrijke schilderij.

 

 Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden, 1644, Salomon van Ruysdael
Deze vroegste Salomon van Ruysdael van de Grote of Sint Laurenskerk werd onlangs verworven dankzij de King Baudouin Foundation United States, de Vereniging Rembrandt mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Victoriefonds Alkmaar, gemeente Alkmaar en de Vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar en Regionaal Archief Alkmaar.

Binnenkort meer over de tentoonstelling en de viering van het jubileum

500 jaar Grote Kerk

Ooievaarsnest

Salomon van Ruysdael verlevendigde zijn stadsgezichten en landschappen altijd met sprekende details. Het ooievaarsnest op de toren van de kapel van de Middelhof is hiervan een mooi voorbeeld. Eén ooievaar is opgevlogen naar de westzijde van de Grote Kerk.
Het ooievaarsnest op de toren van de kapel van de Middelhof

Vooronderzoek

Schilderde Pieter Saenredam dit interieur zelf? Of werd het door iemand anders afgemaakt...
Lees meer hierover

Blijf op de hoogte

Schrijf u ook in voor de e-mailnieuwsbrief van Stedelijk Museum Alkmaar en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen en activiteiten!
De nieuwsbrief wordt ca. 8 keer per jaar verstuurd.