Pieter van Schaeyenborgh
Meester van het visstilleven

22 juni t/m 27 oktober 2019

In 2019 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de eerste tentoonstelling van Pieter van Schaeyenborgh (actief 1635-1657). Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens, maar ook de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

Het is bovendien uniek dat een aantal schilderijen van zijn hand zo goed bewaard zijn gebleven. Zo is er een mooi, groot en gesigneerd schilderij (Visstilleven met gezicht op Egmond) in Stedelijk Museum Alkmaar. Maar er bevinden zich in een particuliere verzameling ook twee mooie schilderijen met daarop zoetwater- en zoutwatervissen. Zij hebben een bijzondere geschiedenis die is verweven met de stad Alkmaar.

Sinds de tentoonstelling Vis: stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters 1550-1700 in Utrecht, is Van Schaeyenborgh’s naam uit de vergetelheid geraakt en nog altijd is zijn werk weinig terug te zien in musea. Stedelijk Museum Alkmaar hoopt met deze eerste monografische focustentoonstelling de kunstenaar en zijn oeuvre meer bekendheid te geven.

Van 22 juni t/m 27 oktober 2019 - kleine zaal