LEVENSLICHT
75 jaar vrijheid

14 maart t/m 14 juni 2020

plan uw bezoek


Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. In 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. In het kader van '75 jaar vrijheid' heeft kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde een tijdelijk lichtmonument ontworpen: LEVENSLICHT. Met dit monument wordt stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

(Foto boven, alle 104.000 stenen in Rotterdam bij elkaar, fotografie Studio Roosegaarde Rotterdam)

14 maart - 14 juni: Verhalen om nooit te vergeten
Van 14 maart tot en met 14 juni maakt LEVENSLICHT onderdeel uit van de tentoonstelling 75 jaar vrijheid, verhalen om nooit te vergeten in Stedelijk Museum Alkmaar. Uiteindelijk worden alle kunstwerken in het land weer afgebroken. De stenen blijven in de gemeenten. In Alkmaar krijgen zij een permanente bestemming.

Programma 75 jaar vrijheid in Alkmaar

LEVENSLICHT is een ontwerp van Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het kunstwerk bestaat uit losse stenen, die zijn bewerkt met lichtgevende verf. Een steeds dovend licht laat deze als het ware ademen, leven. Elke steen staat voor één van de 104.000 Holocaustslachtoffers en zijn verdeeld over 150 deelnemende gemeentes.

Herdenkingsritueel
Onderdeel van het kunstwerk is het neerleggen van de stenen. Dit is geïnspireerd op het Joodse herdenkingsritueel waarbij steentjes na een bezoek op het graf worden achtergelaten. Op vrijdag 24 januari startte het ceremoniële moment op het Canadaplein met het neerleggen van 124 stenen. Nu is tot en met 11 februari gelegenheid om zelf overdag een steen te komen neerleggen. De stenen zijn tijdens openingstijden verkrijgbaar bij de balie van Stedelijk Museum Alkmaar.

Op drie locaties
Het monument is te zien op het Canadaplein van 24 januari t/m 11 februari en reist door naar nog twee locaties. Vanaf 14 februari 13.30 uur is het te zien in de Grote Kerk in Schermerhorn en vanaf zondag 1 maart 13.30 uur in de Grote Kerk in De Rijp.


Samenwerkingspartners:

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families