Maarten van Heemskerck

Kleine zaal
20 april - 26 augustus 2018

Thuiskomst van een meesterwerk

In 1538-1542 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Na de Reformatie verloor dit meesterstuk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds.

Detail van het altaarstuk van Maarten van Heemskerck

500 jaar Grote of Sint-Laurenskerk
In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken worden in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. De luiken zijn in de kerk te zien vanaf 20 april 2018.

In Stedelijk Museum Alkmaar
Tijdens deze periode zal in het museum een presentatie te zien zijn over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.

Onze speciale dank gaat uit naar het Mondriaan Fonds, de Gemeente Alkmaar, alle bruikleengevers en Regionaal Archief Alkmaar

Van 20 april t/m 26 augustus 2018 in Stedelijk Museum Alkmaar

Altaarstuk luiken gesloten