Allemaal Alkmaar
de stadscollectie vol verhalen

vanaf zomer 2024

plan uw bezoek


Stedelijk Museum Alkmaar verzamelt al bijna 150 jaar voorwerpen die verbonden zijn met de stad en regio Alkmaar: schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook zilver, glas en allerlei gebruiksvoorwerpen. De nieuwe tentoonstelling Allemaal Alkmaar neemt de bezoeker mee door de veelzijdige stadscollectie van grote schoonheid en vertelt de eigenzinnige verhalen die ermee verbonden zijn. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee door de stadscollectie van een historisch rijke stad en vertelt de eigenzinnige verhalen van toen en nu.

Bewonder topstukken van bekende Hollandse meesters uit de 16de en 17de eeuw en ontdek de unieke verzameling zilverwerk. Ontmoet de getalenteerde Maria Tesselschade en de rijk geklede schutters. De geschiedenis wordt naar het hier en nu gehaald met werken en objecten die het verhaal vertellen van het beleg van Alkmaar en het Alkmaarse slavernijverleden.  De wand vol gebruiksvoorwerpen van beroemde Alkmaarders uit de 20ste eeuw, zoals Fritz Conyn en Simone van der Vlugt, is een eerbetoon aan inspirerende inwoners van de stad. 
Jong en oud ontdekken samen de verhalen van de stadscollectie door creatieve en interactieve spellen. De tentoonstelling is permanent maar staat niet stil: elk half jaar voegen we een verhaal toe van een Alkmaarder van nu.

vier eeuwen topstukken
De tentoonstelling Allemaal Alkmaar neemt de bezoeker mee door de stadscollectie van een historisch rijke stad, die tot op de dag van vandaag wordt aangevuld. Een collectie van meer dan vier eeuwen oud die bestaat uit topstukken van 16de- en 17de-eeuwse schilders als Caesar van Everdingen en Maarten van Heemskerck, een unieke verzameling zilverwerk, voorwerpen van getalenteerde Alkmaarse vrouwen als Maria Tesselschade en portretten van rijkgeklede schutters. De geschiedenis wordt naar het hier en nu gehaald met werken en objecten die het verhaal vertellen van het beleg van Alkmaar en het Alkmaarse slavernijverleden. De tentoonstelling is permanent maar staat niet stil: elk half jaar voegen we een verhaal toe van een Alkmaarder van nu.  

verhalen van nu
In de geheel vernieuwde tentoonstelling van de stadscollectie Allemaal Alkmaar neemt het museum de diversiteit van het Alkmaar van nu als uitgangspunt voor de verhalen over het Alkmaar van toen. Die gaan niet alleen over beroemde schilders als Emanuel de Witte en Pieter Saenredam, maar ook over de

sporen van het slavernijverleden en de schrille tegenstellingen tussen arm en rijk in deze stad. De geschiedenis van Alkmaar wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo maken trouwe en nieuwe bezoekers kennis met Alkmaars verleden en het museum als een plek van ontmoeting en verbinding.

actueel stemgeluid
De stadscollectie staat open voor iedereen om meer te leren over het verleden en hoe dat doorwerkt in het heden. Twee keer per jaar wordt een Alkmaarder uitgenodigd om aan de hand van een object uit de collectie een minitentoonstelling te maken vanuit het eigen perspectief. Onder de noemer Allemaal Alkmaarders vertelt een ondernemer, een nieuwe bewoner of de burgemeester over zijn of haar Alkmaar

Daar zorgt ook de serie museumlessen CuratorLab voor. Scholieren ontwerpen in dit intensieve onderwijstraject een concept rondom een werk uit de collectie en presenteren deze aan de bezoekers van het museum. Ieder schooljaar wordt een ontwerp gekozen en uitgevoerd. De scholieren werken samen met ontwerpers en tentoonstellingmakers en voegen zo hun kijk aan het museum toe.

voor iedereen
Ontdekken staat centraal bij Allemaal Alkmaar. Speciaal voor jong en oud is er van alles te doen en ontdekken in de tentoonstelling. Kinderen en ouders gaan via creatieve en interactieve spellen aan de slag met de collectie en leren die op een nieuwe manier kennen. De werken komen onder de handen van jonge bezoekers tot leven en nodigen uit om de verhalen rondom de objecten te ontdekken.


Planning Allemaal Alkmaar

29 januari t/m 3 maart
Huidige tentoonstelling van de stadscollectie gesloten, museum open

4 maart t/m 29 maart
Gehele museum gesloten voor verbouwing van de nieuwe tentoonstelling Allemaal Alkmaar

29 maart t/m 1 september
100XLucebert en Het Diagonale Instituut (Micheal Tedja)

30 maart t/m 28 juni
Museum open, museumcafé open, museumwinkel open, tentoonstelling van de stadscollectie gesloten voor opbouw

29 en 30 juni 2024
Gratis openingsweekend voor alle Alkmaarders

24 juni t/m 7 juli
Museum Murals
in Overdie

5, 6 en 7 juli
festival Move the City

7 juli
Museum Murals
onthulling in Overdie

Stedelijk Museum Alkmaar bouwt aan Allemaal Alkmaar
De feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling Allemaal Alkmaar is gepland in de zomer van 2024. De grondige verbouwing hiervoor vraagt om een korte sluiting van het museum van 4 maart tot en met 29 maart. Vanaf 30 maart is het museum weer geopend en krijgen alle bezoekers persoonlijke toegangskaart waarmee ze eind juni de nieuwe tentoonstelling Allemaal Alkmaar gratis kunnen bezoeken.
In de maanden voor de opening van Allemaal Alkmaar is de huidige vaste collectie niet te zien. De wisseltentoonstelling 100XLucebert en de presentatie van De Bergense School zijn wel te bekijken. Tijdens een bezoek aan het museum zijn de museumwinkel en het museumcafé open voor een lekkere koffie en een mooi boek.