De Gouden Eeuw

Vaste opstelling

Gouden Eeuw van Alkmaar

In de museumzaal 'De Gouden Eeuw van Alkmaar' treden bezoekers binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn en rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen de grootste schilder uit Alkmaar ooit. Van Caesar van Everdingen heeft het museum elf schilderijen – waaronder twee imposante schuttersstukken – in de collectie.

Gouden Eeuw
Gouden Eeuw
Pronkzilver, glaswerk en meubilair
Stedelijk Museum Alkmaar heeft voor de Gouden Eeuw-zaal diverse langdurige bruiklenen naar Alkmaar gehaald. Zo zijn uit het Rijksmuseum onder meer topstukken te zien van Jacob Cornelisz van Oostsanen en de broers Caesar en Allart van Everdingen. De oude meesters worden vergezeld door een collectie pronkzilver, waaronder zeven gedecoreerde tazza’s (drinkschalen) en zeventiende-eeuws porselein en glaswerk in alle soorten en maten.
 
De Gouden Eeuw van Alkmaar
 
Een bijzonder object is een kastje afkomstig van landgoed Nijenburg met mooie beschilderingen van Jezus en de Samaritaanse vrouw. De eigenaren – erven Van Foreest – noemden het meubel het ‘Luthers kastje’ vanwege de ongewone afbeeldingen aan de binnenkant: een kerkinterieur en portretten van bekende hervormers. Ook het 'kunstkabinet met bloemmotieven' kunt u niet zomaar aan u voorbij laten gaan. In ca. 1680 vervaardigd door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV. Het kostbare meubel is in 2014 geschonken door een verzamelaarsechtpaar, dat in Stedelijk Museum Alkmaar de ideale bestemming zag voor dit pronkstuk. 
 
Recente aanwinsten
 
Meer Gouden Eeuw in Noord-Holland? Breng ook eens een bezoek aan het Westfries Museum in Hoorn. Een grote collectie Gouden Eeuw in een prachtig monumentaal pand.
 

De eerste fase van de modernisering van Stedelijk Museum Alkmaar werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Alkmaar, 8 October Vereeniging 'Alkmaar Onzet', ABN AMRO, Stichting Vrienden en Schutters van Stedelijk Museum Alkmaar, Vereniging Rembrandt, VSBfonds, Mondriaan Fonds en diverse andere fondsen, sponsoren en donateurs.

Luthers kastje

Luthers kastje

Het kabinet is momenteel uitgeleend aan het Museum Catharijne Convent in verband met de grote Luther tentoonstelling die van 22 september t/m 28 januari te zien is.

De collectie online

Ontdek meer Gouden Eeuw
in de collectie online

Sponsoren

Blijf op de hoogte

Schrijf u ook in voor de online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze (komende) tentoonstellingen en activiteiten. De nieuwsbrief wordt ca. 8 keer per jaar verstuurd.