De Bergense School

Vaste opstelling

De allereerste expressionistische beweging in Nederland

Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in de volledig gerenoveerde bovenzaal van Stedelijk Museum Alkmaar. In de vaste opstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen uit museale en particuliere collecties. Op 13 juni verwierf het museum een nieuwe tekening van Leo Gestel uit de collectie Kamerbeek. Vanaf 4 juli te bewonderen in de bovenzaal!

Verzadigde kleuren, sterke contrasten
Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse duindorp Bergen. Enkele jaren later was het aantal kunstenaars er sterk toegenomen en ontstond in Bergen de allereerste expressionistische kunstenaarsbeweging in Nederland. In verzadigde kleuren en sterke contrasten zetten de kunstenaars van de Bergense School hun landschappen, portretten en stillevens met groot gebaar in stevige penseelstreken op het schilderslinnen.

Zwarte Schuur bij het Oude Hof in Bergen

Noord-Hollands expressionisme
De oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman komen ruim aan bod. Daarnaast zijn er fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens te zien uit de periode voorafgaande aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Hierdoor wordt een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

Kring Bergense School

Met dank aan alle (particuliere) bruikleengevers.
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de steun van de Gemeente Alkmaar, vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar, De BankGiro Loterij en Provincie Noord-Holland.

Stevige penseelstreken

In donkere kleuren en zwaar aangezette vormen

Inzoomen op de verf

Nieuwe aanwinst

Vanaf 4 juli te bewonderen: Portret Boendermaker uit de collectie Kamerbeek

Piet Boendermaker met bierglas, 7 augustus 1917, aquarel en krijt, 78 x 69 cm

De collectie online

Ontdek de Bergense School
in onze collectie online

 

Deze zaal is mede mogelijk gemaakt door:

Samen naar het museum

Het museum is een fijne plek om samen te genieten van kunst, cultuur en historie. We helpen u graag om iemand uit te nodigen. Deel deze pagina via social media of kopieer de link om bijv. te delen via e-mail.