De Bergense School

Vaste opstelling

Collectie moderne kunst

Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in de bovenzaal van Stedelijk Museum Alkmaar. In de vaste opstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen uit museale en particuliere collecties.

Bergense School collectie
Bergense School collectie

Omvangrijke collectie
Stedelijk Museum Alkmaar heeft een omvangrijke collectie moderne Nederlandse kunst uit de periode 1900-1955. Hieronder bevinden zich ruim 280 werken die zijn gemaakt door kunstenaars die in en rond Bergen (NH) woonden en werkten. Vrijwel alle schilders uit Bergen en omgeving zijn vertegenwoordigd: Else Berg, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot, Bernard Essers, Dirk Filarski, Leo Gestel, Jan van Herwijnen, Henri ten Holt, Frans Huysmans, Germ de Jong, Harrie Kuyten, Mattheus Lau, Adriaan Lubbers, Charley Toorop, Jelle Troelstra, Jaap Weyand, Matthieu en Piet Wiegman.

In de tentoonstellingszaal kunnen we niet alles laten zien, maar de oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman komen ruim aan bod. Daarnaast zijn er fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens te zien uit de periode voorafgaande aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Hierdoor wordt een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

Verzadigde kleuren, sterke contrasten
Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse duindorp Bergen. Enkele jaren later was het aantal kunstenaars er sterk toegenomen en ontstond in Bergen de allereerste expressionistische kunstenaarsbeweging in Nederland. In verzadigde kleuren en sterke contrasten zetten de kunstenaars van de Bergense School hun landschappen, portretten en stillevens met groot gebaar in stevige penseelstreken op het schilderslinnen.

Zwarte Schuur bij het Oude Hof in Bergen


Kring Bergense School

Met dank aan alle (particuliere) bruikleengevers.
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de steun van de Gemeente Alkmaar, vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar, De BankGiro Loterij en Provincie Noord-Holland.

Stevige penseelstreken

In donkere kleuren en zwaar aangezette vormen

Inzoomen op de verf

Aanwinst

In 2017 verworven, portret van Boendermaker uit de collectie Kamerbeek

Piet Boendermaker met bierglas, 7 augustus 1917, aquarel en krijt, 78 x 69 cm

De collectie online

Ontdek de Bergense School
in onze collectie online

 

Zaal gesloten

In december zal de belichting van de Bergense School-zaal worden aangepast. Er komen nieuwe spots die de kleuren van de Bergense School beter uit laten komen. Tegelijk willen wij de hinderlijke weerspiegeling in verschillende schilderijen oplossen door een betere positie van de spots ten opzichten van het werk te bewerkstelligen. De zaal zal in verband met deze werkzaamheden gesloten zijn in de weken 49 en 50. Wij proberen de overlast voor onze bezoekers tot een minimum te beperken.

Deze zaal is mede mogelijk gemaakt door:

Samen naar het museum

Het museum is een fijne plek om samen te genieten van kunst, cultuur en historie. We helpen u graag om iemand uit te nodigen. Deel deze pagina via social media of kopieer de link om bijv. te delen via e-mail.