Zilveren tabakspot
Bijzonder Alkmaars zilver

Stedelijk Museum Alkmaar heeft dankzij steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Zilver) en een particuliere bijdrage van een kunstliefhebber een bijzondere aankoop kunnen doen. Het betreft een tabakspot uit 1746 van de Alkmaarse zilversmid Willem Hoogland senior (1709-1797).

Hoogstandje
Dit verfijnde voorwerp – een bewaardoos voor tabak – vormt een hoogstandje in het oeuvre van Hoogland. De buitenzijde van de pot is mat afgewerkt, het deksel met tulpvormige knop glanst juist helder. Zo’n uitzonderlijke luxevoorwerp diende dan ook vooral om te pronken en kwam alleen op tafel als de eigenaar bezoek had.

Zilversmeden
In de vroegmoderne tijd waren er in Alkmaar vele zilversmeden actief, zo blijkt uit naamlijsten van het gilde uit die tijd. Weinig voorbeelden van hun werk zijn echter bewaard gebleven. Uit Alkmaar is zelfs geen enkele andere zilveren tabakspot bekend, en uit deze periode geen ander object van zo’n hoge artistieke kwaliteit. Deze aankoop voegt dan ook een nieuwe dimensie toe aan ons beeld van het Alkmaarse zilverbedrijf.

Roghair
Naast deze bijzondere tabakspot heeft Stedelijk Museum Alkmaar een tashaak van de Alkmaarse zilversmid Gerrit Jacob Roghair (1765-1822) aangekocht. Zilveren tashaken werden gebruikt om een tas onder het schort te dragen. De bovenzijde ervan haakte men om een riem of ketting om het middel; aan de onderzijde bevindt zich een ringetje waaraan de tas bevestigd kan worden. Deze manier van dragen raakte rond het midden van de negentiende eeuw uit de mode. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er weinig tashaken bewaard zijn gebleven. Uit Alkmaar was tot voor kort geen enkel exemplaar bekend.

De nieuwe verwervingen zijn te bewonderen in de vaste tentoonstelling Portret van Alkmaar.

Tabakspot
Willem Hoogland senior (1709-1797)
1746
Collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar KOG-Vereniging Rembrandt Fonds en haar Themafonds Zilver) en een particuliere bijdrage.

Met dank aan