Uit de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar

Een vijftiende-eeuwse gewelfrozet uit de Grote Sint Laurenskerk is één van onze topstukken. Op het eerste gezicht een bescheiden museumvoorwerp, dat niet direct het predicaat ‘topstuk’ verdient. Maar wie nog eens goed kijkt, en het verhaal erover leest, weet wel beter. Schoonheid, zeggingskracht en historisch belang zitten soms in de kleinste details.

Flamboyant en welvarend
Plaats daar tegenover het fiere schuttersstuk van de belangrijkste zeventiende-eeuwse Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen. Flamboyant en welvarend, zo poseren de veertien officieren van de Oude Schutterij, als vertegenwoordigers van de Alkmaarse Gouden Eeuw. Het zijn slechts twee voorbeelden die de verscheidenheid illustreren van een bijzondere en omvangrijke collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.

Collectievorming
De collectie van Stedelijk Museum Alkmaar dankt zijn ontstaan aan het belangrijkste wapenfeit uit de stadsgeschiedenis: het Beleg van Alkmaar in 1573. Ter nagedachtenis aan de overwinning op de Spaanse troepen werd namelijk in 1861 de ‘8 Octobervereeniging Alkmaar Ontzet' opgericht. De leden legden zich toe op het verzamelen van voorwerpen en schilderijen die voor Alkmaar van historisch belang werden geacht. Die objecten liggen aan de basis van de huidige collectie. In 1871 was de verzameling zo gegroeid dat oprichting van een stadsmuseum noodzakelijk werd. Vier jaar later opende het Stedelijk Museum Alkmaar zijn deuren. Het was een van de eerste musea van Nederland en de trotse uiting van een zelfbewuste stad die haar roemrijke geschiedenis koesterde.

Bekijk een selectie uit onze topstukken hieronder of blader door de collectie online.