Maarten van Heemskerck

Museum en Grote Kerk
Vanaf 21 april 2018

Thuiskomst van een meesterwerk

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Na de Reformatie verloor dit meesterstuk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. In het kader van het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk keren de zijluiken tijdelijk terug naar Alkmaar.

Detail (midden-onder) van het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, fotografie Margareta Svensson

Zijluiken Laurentiusaltaar Kerk
De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken zijn in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. De luiken zijn in de kerk te zien van 21 april t/m 7 oktober 2018.
Let op: openingstijden van de kerk kunnen soms afwijken met die van het museum. Bekijk daarom bij het plannen van uw bezoek altijd deze pagina voor de meest actuele openingstijden.

Bekijk het NOS-item
Bekijk hier het item van NHnieuws

Focustentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar
In het museum is een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar (21 april t/m 26 augustus 2018).

Onze speciale dank gaat uit naar de Gemeente Alkmaar, regiegroep 500 jaar Grote Kerk, de Hofsteestichting, Hizkia van Kralingen, TAQA Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Regionaal Archief Alkmaar en alle bruikleengevers en betrokkenen.

Koop combi tickets

Plan uw bezoek

In Zweden

Een spannend moment in de Domkerk van Linköping waar het bovenluik wordt losgekoppeld (10 april 2018).
Bekijk enkele korte filmpjes van het proces.

Zweden Linköping