Maarten van Heemskerck

Museum en Grote Kerk
t/m 7 oktober 2018

Thuiskomst van een meesterwerk

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Na de Reformatie verloor het meesterstuk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. In het kader van het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk zijn de zijluiken tijdelijk teruggekeerd naar Alkmaar.

Jezus kijkt ons recht aan terwijl twee beulen een doornenkroon op zijn hoofd duwen, Maarten van Heemskerck (fotografie Margareta Svensson

Grote of Sint-Laurenskerk
De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. De zijluiken van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck zijn nu tijdelijk in de kerk te bewonderen.

Focustentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar

Bekijk het NOS-item
Bekijk hier het item van NHnieuws

Focustentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar
In het museum is een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder, en een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.

Let op: openingstijden van de kerk kunnen soms afwijken met die van het museum en op sommige dagen is de kerk gesloten. Bekijk daarom bij het plannen van uw bezoek altijd deze pagina voor de meest actuele openingstijden.

Onze speciale dank gaat uit naar de Gemeente Alkmaar, regiegroep 500 jaar Grote Kerk, de Hofsteestichting, Hizkia van Kralingen, TAQA Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Regionaal Archief Alkmaar en alle bruikleengevers en betrokkenen.

Koop combi tickets

Plan uw bezoek

Korte trailer

Bekijk hier de korte film over de thuiskomst van het Laurentius-altaarstuk