Emanuel de Witte
een gedroomde aankoop

1 oktober t/m 23 november 2021

plan uw bezoek


Tot en met 26 november is in Stedelijk Museum Alkmaar een bijzonder schilderij te bewonderen. Een monumentaal gezicht van een gefantaseerde katholieke kerk geschilderd door Emanuel de Witte (1616/1617-1691/1692). Het werk was al eerder te zien in 2017 in de tentoonstelling 'Meester van het licht' in 2017 en is nu tijdelijk weer terug in Alkmaar.

Unieke kans
Emanuel de Witte, één van de beste zeventiende-eeuwse Nederlandse architectuurschilders, is geboren en getogen in Alkmaar. Helaas heeft Stedelijk Museum Alkmaar geen enkel werk van deze belangrijke kunstenaar in de collectie. Nu doet zich een unieke kans voor: een particuliere verzamelaar heeft het museum het topstuk van De Witte te koop aangeboden. De Vereniging Rembrandt heeft 50% van de vraagprijs toegezegd en het Mondriaan Fonds heeft een aanvullende grote subsidie gegeven. De financiering is echter nog niet helemaal rond: er is nog €25.000 nodig. Stedelijk Museum Alkmaar roept daarom alle Alkmaarders op om mee te helpen en zo dit meesterwerk te verwerven voor de collectie Alkmaar.


Emanuel de Witte, Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk, ca. 1670-1680, olieverf op doek

Draag een stukje bij!
Speciaal voor de crowdfundingsactie hebben wij het schilderij van de huidige eigenaar mogen lenen. U kunt het werk nu komen bewonderen in de tijdelijke tentoonstellingszaal op de 1e verdieping. Wij hopen dat wij het schilderij na 26 november 2021 kunnen toevoegen aan de collectie Alkmaar en het een permanente plaats krijgt in de Gouden Eeuw-zaal.

Draagt u ook een stukje bij? Doneer een bedrag naar keuze of koop de puzzel.

naar de crowdfunding


sponsoren

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families