Emanuel de Witte
Droom wordt werkelijkheid

1 oktober t/m 24 januari 2022

plan uw bezoek


Tot en met 24 januari is in Stedelijk Museum Alkmaar een bijzonder schilderij te bewonderen. Een monumentaal gezicht van een gefantaseerde katholieke kerk geschilderd door Emanuel de Witte (1616/1617-1691/1692). Het werk was al eerder te zien in 2017 in de tentoonstelling 'Meester van het licht' in 2017 en is nu definitief terug in Alkmaar.

Emanuel de Witte, één van de beste zeventiende-eeuwse Nederlandse architectuurschilders, is geboren en getogen in Alkmaar. Tot voor kort had het museum geen werk van deze meester in de collectie, maar daar is nu verandering in gekomen.

Dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Mr. J.J.A.M. Kennis Fonds, haar Caius Fonds, haar Dorodarte Kunst Fonds, haar VriendenLoterij Aankoopfonds en een bijdrage van The School of Life Amsterdam), het Mondriaan Fonds en dankzij vele bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio kan de aankoop van het meesterwerk van Emanuel de Witte gerealiseerd worden.


Emanuel de Witte, Interieur van een gefantaseerde katholieke kerk, ca. 1670-1680, olieverf op doek

Draag een stukje bij!
Dankzij vele bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio heeft het museum met de crowdfundingsactie 'Draag een stukje bij!' het laatste deel (een streefbedrag van €25.000) in vijf weken bijeen gekregen.

Stedelijk Museum Alkmaar dankt alle donateurs voor hun bijdrage!sponsoren

gezinsticket

Voordelig naar het museum met het gezin, dat kan! Er is een gezinsticket voor €16,00 verkrijgbaar (geldig voor twee volwassenen + kinderen). Vraag ernaar bij de entreebalie.

families