Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573
altijd te zien

‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips?

Van Alkmaar de Victorie
Na zeven lange weken van ontberingen in de drassige Hollandse grond staakten de Spanjaarden op 8 oktober 1573 definitief hun beleg van Alkmaar. De overwinning gaf de Nederlandse opstandelingen moed; na Alkmaar weerstonden ook andere steden de Spaanse troepen, waaronder een jaar later Leiden. Alkmaars Ontzet luidde een reeks belangrijke historische gebeurtenissen in die uiteindelijk leidden tot het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden en de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Provinciestad tegenover machtige Spaanse vijand
'Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573' brengt de Spaanse belegering in beeld aan de hand van het bewaard gebleven ooggetuigenverslag van stadspensionaris Nanning van Foreest. Bezoekers maken kennis met figuren als geus Jacob, katholieke boer Dirk, protestantse stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan. Zij maken duidelijk voor welke keuzes en dilemma’s men stond. De bevolking van Alkmaar was niet onverdeeld: sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips? Passages uit het dagboek van Nanning van Foreest, theatrale visualisaties, schilderijen van het beleg, brieven, musketkogels, wapenuitrustingen en artillerie – waaronder een kanon uit ca. 1570 – geven een realistisch beeld van de strijd.

Victorie Onderzoek Boek
Informeer bij de infobalie naar het opdrachtenboekje! Leuk voor alle jonge onderzoekers, speurneuzen en geschiedenisfreaks die denken al alles te weten over 8 oktober...... Het boekje (met stickervel) kost 2 euro (leeftijd vanaf ongeveer 8 jaar).

Korting voor gezinnen
Een uitje met het hele gezin is best wel prijzig. Een bezoek aan Stedelijk Museum Alkmaar is een leuk (en betaalbaar) uitje. Ouders mogen voor de kortingsprijs met de kinderen mee naar het museum (min. 2 volwassenen + kinderen). Bekijk hier.

De eerste fase van de modernisering (2012) van Stedelijk Museum Alkmaar is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Alkmaar, 8 October Vereeniging 'Alkmaar Onzet', ABN AMRO, Stichting Vrienden en Schutters van Stedelijk Museum Alkmaar, Vereniging Rembrandt, VSBfonds, Mondriaan Fonds en diverse andere fondsen, sponsoren en donateurs.

plan uw bezoek

Heel Nederland kent Leidens Ontzet, maar wie weet nog dat Alkmaar de eerste Nederlandse stad was die een Spaanse belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog weerstond? Deze mijlpaal in onze geschiedenis lijkt – onterecht – bij velen uit het geheugen verdwenen...

terug naar overzicht

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door