tentoonstellingen

Project Caesar Restauratie vroegste schuttersstuk Caesar van Everdingen

Project Caesar

Restauratie vroegste schuttersstuk Caesar van Everdingen

Caesar van Everdingen is de Rembrandt van Alkmaar: onze grootste zeventiende-eeuwse schilder. Stedelijk Museum Alkmaar beheert dan ook vele werken van zijn hand. Die hangen te pronken in onze zalen – op één na.

meer informatie

verwacht

herman de vries voor jullie voeten

herman de vries

voor jullie voeten

Internationaal vermaard beeldend kunstenaar herman de vries (1931), geboren en getogen in Alkmaar, heeft van Stedelijk Museum Alkmaar de opdracht gekregen om een uniek kunstwerk te maken.

meer informatie
De Toorop Dynastie Drie kunstenaarsgeneraties

De Toorop Dynastie

Drie kunstenaarsgeneraties

Door de eeuwen heen zijn er talloze kunstenaarsgeslachten actief geweest, waarvan de families Ruysdael, Hals, Koekkoek en Kruseman tot de bekendste behoren. Soms werd de familiestijl tot handelsmerk verheven. Omstreeks 1900 werd vanwege de snel veranderende kunstwereld en het nieuwe streven l’art pour l’art het voortzetten van eenzelfde lijn niet meer gewaardeerd. Het streven werd vooral het tonen van eigenheid.

meer informatie
Pieter van Schaeyenborgh Meester van het visstilleven

Pieter van Schaeyenborgh

Meester van het visstilleven

In 2019 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de eerste tentoonstelling van Pieter van Schaeyenborgh (actief 1635-1657). Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens, maar ook de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

meer informatie

altijd te zien

De Bergense School altijd te zien

De Bergense School

altijd te zien

Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in Stedelijk Museum Alkmaar. In de vaste opstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum...

meer informatie
Portret van Alkmaar altijd te zien

Portret van Alkmaar

altijd te zien

Een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. Alkmaar in een notendop.

meer informatie
De Gouden Eeuw van Alkmaar Topstukken uit de 17e eeuw

De Gouden Eeuw van Alkmaar

Topstukken uit de 17e eeuw

In de Gouden Eeuw-zaal zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Caesar van Everdingen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Piet

meer informatie
Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 altijd te zien

Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573

altijd te zien

‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan.

meer informatie

Archief tentoonstellingen

Piet van Wijngaerdt Grondlegger van de Bergense School

Piet van Wijngaerdt

Grondlegger van de Bergense School

ARCHIEF- Tot en met 12 mei 2019 is in Alkmaar een monografische tentoonstelling te zien over de grondlegger van de Bergense School: Piet van Wijngaerdt (1873-1964).

meer informatie
Mysterie Mondriaan kleine zaal

Mysterie Mondriaan

kleine zaal

ARCHIEF- Stedelijk Museum Alkmaar is in het bezit van een onbekend vrouwenportret van Piet Mondriaan. Dit portret is aanleiding geweest voor een zoektocht naar de vrouw op het schilderij.

meer informatie
De koe het grazen voorbij

De koe

het grazen voorbij

ARCHIEF- Documentairefotografie en -film van hedendaagse fotograaf Hans van der Meer (1955) over de veranderende wereld van de koe.

meer informatie
Victoriefonds Cultuurprijs expositie Visuele Kunsten

Victoriefonds Cultuurprijs

expositie Visuele Kunsten

ARCHIEF- Werk van de drie genomineerde kunstenaars in de categorie ‘Visuele kunsten’ is te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

meer informatie
Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck Thuiskomst van een meesterwerk

Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

Thuiskomst van een meesterwerk

ARCHIEF- Maarten van Heemskerck maakt in 1538-1542 een groot altaarstuk voor de Grote Kerk. Dit Laurentiusaltaar wordt in 1581 verkocht naar Zweden en keert terug...

meer informatie
Ruysdael en Saenredam in Alkmaar Meesterwerken van de Grote Kerk

Ruysdael en Saenredam in Alkmaar

Meesterwerken van de Grote Kerk

ARCHIEF- In 2018 bestaat de Grote of Sint-Laurenskerk 500 jaar. Stedelijk Museum Alkmaar geeft de aftrap met een tentoonstelling van gezichten op de Grote Kerk.

meer informatie