Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573
altijd te zien

plan uw bezoek


‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips?

Virtuele tour door de tentoonstelling


Van Alkmaar de Victorie
Na zeven lange weken van ontberingen in de drassige Hollandse grond staakten de Spanjaarden op 8 oktober 1573 definitief hun beleg van Alkmaar. De overwinning gaf de Nederlandse opstandelingen moed; na Alkmaar weerstonden ook andere steden de Spaanse troepen, waaronder een jaar later Leiden. Alkmaars Ontzet luidde een reeks belangrijke historische gebeurtenissen in die uiteindelijk leidden tot het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden en de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Provinciestad tegenover machtige Spaanse vijand
'Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573' brengt de Spaanse belegering in beeld aan de hand van het bewaard gebleven ooggetuigenverslag van stadsbestuurder Nanning van Foreest. Bezoekers maken kennis met figuren als geus Jacob, katholieke boer Dirk, protestantse stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan. Zij maken duidelijk voor welke keuzes en dilemma’s men stond. De bevolking van Alkmaar was niet onverdeeld: sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips? Passages uit het dagboek van Nanning van Foreest, theatrale visualisaties, schilderijen van het beleg, brieven, musketkogels, wapenuitrustingen en artillerie – waaronder een kanon uit ca. 1570 – geven een realistisch beeld van de strijd.

Korting voor gezinnen
Een uitje met het hele gezin is best wel prijzig. Een bezoek aan Stedelijk Museum Alkmaar is een leuk (en betaalbaar) uitje. Ouders mogen voor de kortingsprijs met de kinderen mee naar het museum (min. 2 volwassenen + kinderen). Bekijk hier.


plan uw bezoek

Heel Nederland kent Leidens Ontzet, maar wie weet nog dat Alkmaar de eerste Nederlandse stad was die een Spaanse belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog weerstond? Deze mijlpaal in onze geschiedenis lijkt – onterecht – bij velen uit het geheugen verdwenen...

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door