Amber Veel
tentoonstelling winnaar Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2024

29 juni t/m 29 september

plan uw bezoek


Beeldend kunstenaar en taxidermist Amber Veel is winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2024.

Oeroude technieken
Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Royal Drawing School in Londen, bezocht Amber Veel de laatste Spar leerlooierij in de uitgestrekte bossen van arctisch Zweden. Hier leerde ze de kunst van het traditionele plantaardig looien, wat een diep kosmisch verband tussen dier, plant en landschap onthulde. Deze oeroude technieken gebruikt ze om de cycli van het leven te onderzoeken en te verkennen.

Schoonheid ervaren
Amber Veel is met haar Taxidermic Laboratory een specialist geworden in het conserveren van de huid. Het opzetten van dieren benadert ze vanuit een geheel eigen zienswijze. Het is een emotioneel proces waarbij ze als kunstenaar de tijd probeert te vertragen door voor de gestorven dieren te zorgen en de kijker de schoonheid van hen te laten ervaren. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met technieken die Veel gebruikt bij haar kunstwerken.

Werkplaats en bibliotheek
Het werk van Amber Veel is diepgeworteld in de kunst van het prepareren en conserveren van huid, waarbij ze traditionele en innovatieve technieken, tekenen en verzamelen combineert. Haar atelier is zowel een werkplaats als een bibliotheek.

“ Ik vraag me af waar een lichaam eindigt en het universum begint. Ik bewaar een schil en teken een plant. Zo pauzeer ik de levenden en de doden om grip te krijgen op ons wezen, dat voor mij vaak zo complex is.” - Amber Veel