Art=Music=Art: Ben van Gelder speelt Manifold
Uniek jazzconcert in de Grote Sint Laurenskerk

vrijdag, 29 maart

Dit najaar presenteert online muziekmagazine Written in Music samen met Stedelijk Museum Alkmaar een unieke concertserie onder de naam Art=Music=Art. 

Met zijn sensitieve, bezielde toon weet de Nederlandse altsaxofonist Ben van Gelder direct toegang tot je hart te vinden. Een ambitieuze vernieuwer die invloeden uit de moderne jazz en klassieke muziek laat samenvloeien. Voor Art=Music=Art voert Van Gelder zijn nieuwste album Manifold op met een speciaal samengestelde, internationale, achtkoppige band. Daarin hebben onder meer organist Kit Downes, zanger Fuensanta Mendez, basklarinettist Joris Roelofs, trompettist Jean-Paul Estíevenart, saxofonist Hristo Goleminov en Van Gelder zelf zitting. Manifold is een ode aan de veelvoudigheid van de mens. 

Als componist zet Van Gelder een grote stap vooruit met dit album, en is hij onder anderen geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. In zijn contrastrijke composities is volop ruimte voor het machtige geluid van het befaamde Hagerbeer-Schnitger-orgel van de Grote Kerk Alkmaar en de menselijke stem, maar klinkt ook het spectaculaire weerwerk van vier hartstochtelijke blazers. Er zijn prachtige verstilde, bijna plechtige passages, maar ook heftige stukken waarin de band helemaal losgaat. Ben van Gelder over zijn nieuwste project: ‘Manifold is geboren uit een fascinatie voor het orgel, een instrument dat wordt aangedreven door een oneindige luchtstroom. Ik beschouw het orgel zowel als verheffend als aards. De muziek is een reflectie van de tijd waarin deze gemaakt is en streeft ernaar om de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen.’

Koop een ticket voor Manifold


Data

UITVERKOCHT Tom Herbert zaterdag 28 oktober 2023 17:30-21:00 uur

UITVERKOCHT Alex Koo zaterdag 2 december 2023 17:30-21:00 uur

UITVERKOCHT Reinier Baas zaterdag 27 januari 2024 17:30-21:00 uur

UITVERKOCHT Marc Mommaas zaterdag 24 februari 2024 17:30-21:00 uur

Ben van Gelder met MANIFOLD in de Grote Sint Laurenskerk 29 maart 20:30 uur


Mis geen enkel concert, word lid van de mailinglijst