Een gedroomde aankoop

Een kerkinterieur van Emanuel de Witte staat hoog op het verlanglijstje van Stedelijk Museum Alkmaar. Emanuel de Witte (1617-1691/1692) werd in Alkmaar geboren en groeide uit tot een van de beste Nederlandse architectuurschilders van de zeventiende eeuw. Hij was befaamd om zijn bijzondere vaardigheid in de weergave van licht – zonlicht dat gefilterd wordt door gebrandschilderd glas, dat in lange banen op een kerkvloer valt, dat warmgele vlekken maakt op zuilen en banken. Helaas heeft Alkmaar nog geen enkel werk van deze schilder in de stedelijke collectie.

Unieke kans
Nu doet zich een unieke kans voor: een particuliere verzamelaar heeft ons een van De Wittes beste werken te koop aangeboden. Het betreft een monumentaal gezicht in een gefantaseerde katholieke kerk, dat in 2017 als bruikleen onderdeel was van onze tentoonstelling over De Witte ‘Meester van het licht’, en daar de show stal. Wij zijn verheugd dat de Vereniging Rembrandt al de helft van de vraagprijs heeft toegezegd en het Mondriaan Fonds een aanvullende grote subsidie heeft gegeven. De financiering is echter nog niet helemaal rond: er is nog € 25.000 nodig. Het museum start daarom een crowdfundingsactie om dit meesterwerk te verwerven voor de collectie Alkmaar.

Draag een stukje bij
Helpt u ons de aankoop mogelijk te maken? Doneer een zelf gekozen bedrag of koop de puzzel van het schilderij. Alle informatie over het werk en op welke manier u kunt bijdragen leest u hieronder.

Deel deze pagina€0
eindbedrag€ 25000
€16150
0%

Voltooid

Breng De Witte naar Alkmaar

#draageenstukjebij

Koop de puzzel en plaats je foto op sociale media met hashtag #draageenstukjebij en kom ook op dit prikbord te staan!

de aankoop is mede mogelijk gemaakt met steun van

block

De Vereniging Rembrandt beschermt en verrijkt de kunstcollectie van Nederland. Door te helpen kunst te verzamelen, restaureren en onderzoeken. Door het bewustzijn van en de betrokkenheid bij die kunst te vergroten. Door op te komen voor de Nederlandse kunstcollectie als geheel. Zodat wij en generaties na ons kunnen genieten van kunst die fascineert en inspireert.

bezoek de website
block

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en erfgoed uit Nederland. Het maakt plannen, projecten en programma’s mogelijk van kunstenaars, tentoonstellingsmakers en critici, musea en andere kunst- en erfgoedinstellingen, uitgevers en opdrachtgevers.

bezoek de website