Het museum als leerschool

Al tientallen jaren herbergt ons depot een bijzondere schat: een ensemble behangselstukken uit een Alkmaars huis. Deze wandvullende schilderijen werden gemaakt in 1791 door de lokale meester Johannes Petrus van Horstok en sierden jarenlang de eerste verdieping van het pand aan Langestraat 43. In 1959 werden ze verwijderd, toen het huis van de familie Lienesch overging naar de familie Lampe en verbouwd werd. De stukken, flink beschadigd in de loop der tijd, werden overgedragen aan Stedelijk Museum Alkmaar en leiden sindsdien een onzichtbaar bestaan in onze opslag.

Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. De set schilderingen gaat namelijk fungeren als 'leerobject' voor de studenten van de restauratorenopleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnen de specialisatie 'historische binnenruimten'.

Leerschool
Drie eerstejaarsstudenten van de UvA zijn nu gestart en bestuderen de vijf stukken onder leiding van hun docent Jessica Hensel. Ze leren te beoordelen wat er precies aan de hand is met de behangselstukken, hoe zij dit moeten vastleggen en hoe zij een voorstel voor behandeling kunnen schrijven. Afgelopen 22 en 29 september waren ze in onze museumstudio op de 1e etage aanwezig, en kon je als bezoeker even naar binnen gluren of een vraag stellen.
In november en december zijn de leerlingen nog eens vijf dagen bij ons in huis en wordt er hoogstwaarschijnlijk een start gemaakt met de daadwerkelijke behandeling. Daarna zit het er voor de eerstejaars op.

De eerste groep UvA-studenten mag vandaag beginnen aan het behangselstuk van Johannes Petrus van Horstok / 18 september 2020


Vervolg in 2021
Eind 2020 zullen de universiteit en het museum het project tussentijds evalueren. Streven is om in 2021 nogmaals een groep (ditmaal hogerejaars) studenten bij ons te laten werken aan de behangselstukken. Restaurator Jazzy de Groot (zie galerij hieronder) werkt mee aan de behandeling zodat er flink vaart in komt.

Meekijk-data bezoekers 2020

  • dinsdag 22 en 29 september
  • dinsdag 3, 10 en 17 november


18 september 2020 / nieuws uit het depot

Lees ook Boeiende mysteries