De Gouden Eeuw van Alkmaar

Schoonheid en stadstrots

8-10-2012 — 8-10-2020

Oude meesters van de Gouden Eeuw

In de museumzaal De Gouden Eeuw van Alkmaar treden bezoekers binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn, rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen de grootste schilder uit Alkmaar ooit. Van hem zijn negen schilderijen – waaronder twee imposante schuttersstukken – te zien.

Pronkzilver, glaswerk en Luthers kastje
Stedelijk Museum Alkmaar heeft voor de Gouden Eeuw-zaal diverse langdurige bruiklenen naar Alkmaar gehaald. Zo zijn uit het Rijksmuseum onder meer topstukken te zien van Jacob Cornelisz van Oostsanen en de broers Caesar en Allart van Everdingen. De oude meesters worden vergezeld door een collectie pronkzilver, waaronder zeven gedecoreerde tazza’s (drinkschalen) en zeventiende-eeuws porselein en glaswerk in alle soorten en maten. Een bijzonder object is een kast afkomstig van landgoed Nijenburg met mooie beschilderingen van Jezus en de Samaritaanse vrouw. De eigenaren – erven Van Foreest – noemden het meubel het ‘Luthers kastje’ vanwege de ongewone afbeeldingen aan de binnenkant: een kerkinterieur en portretten van bekende hervormers.

Museum verwerft topstuk Cornelis Buys uit ca. 1535
Onverwachte schenking Pierre Gole kunstkabinet

Naar presentatie: Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573

Meer Gouden Eeuw in Noord-Holland? Breng ook eens een bezoek aan het Westfries Museum in Hoorn. Een grote collectie Gouden Eeuw in een prachtig monumentaal pand.


De eerste fase van de modernisering van Stedelijk Museum Alkmaar werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Alkmaar, 8 October Vereeniging 'Alkmaar Onzet', ABN AMRO, Stichting Vrienden en Schutters van Stedelijk Museum Alkmaar, Vereniging Rembrandt, VSBfonds, Mondriaan Fonds en diverse andere fondsen, sponsoren en donateurs.
Het museum wordt structureel gesponsord door Rabobank Alkmaar e.o..


Ook te zien

Tentoonstellingsarchief

Recent nieuws

Praktische info

Openingstijden 2016

Di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur 

Vrijdagavond van 17.00 tot 19.00 uur (tentoonstelling te zien: Picasso in Holland/ gereduceerd tarief)

Wij zijn ook geopend met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren / gesloten op maandag, 1e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag

Entreeprijzen 2016 *
Volwassenen  € 10
65+ /Alkmaar Pas  € 6
Gezinsticket € 12
Museumkaart Gratis
Jongeren t/m 18 jaar Gratis
ICOM / Vereniging Rembrandt Gratis
Vrienden van het museum Gratis

* In de periode van 24 september 2016 t/m 22 januari 2017 geldt een toeslag van € 3,00 voor het gehele museum vanwege de tentoonstelling 'Vleiend Penseel - Caesar van Everdingen'

Bezoekadres, parkeren en meer